lunes, 8 de febrero de 2010

Lletres pel de "numbrus"

S'han acabat els exàmens! I, amb ells, l'estrés, les nits davant el llum de sobretaula amb l'única companyia d'uns tristos apunts o un llibre de Càlcul Infinitesimal i el plaer inigualable de canviar els pis (3,14159265358979324...), èpsilons (sempre amb èpsilon més gran que zero però molt menor que u) i es d'Euler (2,7182818284590452354...) per novel·les magnífiques d'autors arxipremiats o obres mestres de fantàstics escriptors infravalorats.

Pel primer, em referixo a Saramago i el seu "Ensayo sobre la ceguera". Tot i dir-se "Assaig" vé descrit com a novel·la de ficció. Tot i venir descrita com a novel·la de ficció, té molt més d'assaig que de novel·la. I és que l'avi "portuguesh" té un talent sobrenatural per fer pensar. Pensar, repensar i tornar-hi a donar volta. I és per això que m'ha vingut bé per avadir-me dels números. Perquè llegir, amb ell, suposa viure. Viure la tensió, sentir les llàgrimes fins a quasi compartir-les i, sobretot, sentir-se viu. Porta a la reflexió com una punxada porta al dolor. És inevitable. I per això és lloable. Perquè aconseguir transmetre amb la paraula la por, la ràbia, la tristesa i sobretot, la necessitat de meditació mereix que, com a mínim, el llegim. Llegim-lo i celebrem que veiem. Us adonareu que, el veure, és cosa digna de celebrar.

I, després del llibre profund, vaig decidir endinsar-me en la profunditat de la imaginació d'una persona que no pot ser definida d'altra manera que com a geni. Philip José Farmer, persona desconeguda per a gran majoria de la població mundial, va crear, fa ja cosa de quasi quaranta anys, una de les millors sagues de ciència ficció hagudes i per haver. "El mundo del Río", en la seva primera entrega "A vuestros cuerpos dispersos" et fa viatjar a un món només concebible per una persona de la capacitat creativa de Farmer. Un món posterior a la mort, on els difunts tornen a viure, en principi, sense deures ni preocupacions. Dic en principi perquè, en aquest món, les necessitats bàsiques (entenguem per bàsiques les naturals-animals: aliment, aigua i sexe) estan cobertes gràcies a un dispositiu que les facilita diversos cops al dia però, gràcies a (o per culpa de) la nostra concició humana, en tenim d'altres. El desig de propietat, coneixement o imposició de la subordinació són, aquí, els desencadenants d'històries protagonitzades per personatges que, tant en la realitat literària com en la nostra, han tingut existència en el què anomenem el nostre món. Richard Francis Burton (explorador anglés i lingüista traductor de (entre d'altres) "Les mil i una nits") o Hermann Goering (la mà dreta de Hitler) formen part de l'inmens elenc de personatges d'aquesta magnífica obra. I és que, la magnificència d'aquest conjunt de paraules, vé no sols donada per la increïble imaginació de l'autor, sinó, també, pel magnetisme del món creat en aquestes pàgines i la capacitat del Riu que l'atravessa per fer viatjar el lector a través dels seus, si no mal recordo, 36 mil milions de quilòmetres d'aventures, passions, temors, desitjos i enyorances. Com intentaré jo ara fer viatjar, de nou, les paraules de Farmer a través de la meva ment i, alhora, viatjar jo a través d'elles gràcies a la segona part. Diuen que "segundas partes no fueron pas mai buenes". Jo de moment porto llegides 138 pàgines en 24 hores o sigui que tan dolent no serà... o serà que quan un es queda sense exàmens té, fins i tot, massa temps lliure?

1 comentario:

  1. hola cosinet!

    saps... m'agrada que t'agradi Saramago!! Per mi és un gran escriptor i certament, ensayo sobre la ceguera és un d'aquells llibres que jo markaria com a imprescindibles

    Una abraçadota i ens veiem aviat ;)

    ResponderEliminar